Medeko Cast znižuje svoje náklady na elektrinu s inteligentným batériovým úložiskom brAIn

Medeko Cast znižuje svoje náklady na elektrinu s inteligentným batériovým úložiskom brAIn

Autor článku

Dátum uverejnenia

Spoločnosť Medeko Cast s.r.o. od roku 2019 prevádzkuje fotovoltickú elektráreň so súčasným inštalovaným výkonom 999 kWp. Nedávno sme ich energetickú infraštruktúru posilnili o inteligentné batériové úložisko brAIn by Fuergy s výkonom 400 kW a kapacitou 432 kWh. Celý projekt sme financovali a realizovali prostredníctvom nášho modelu Energia ako služba”, čo znamená nulové investičné náklady pre Medeko Cast.

Batériové úložisko a fotovoltická elektráreň v spoločnosti Medeko

Komplexné energetické riešenie pod jednou strechou

Spoločnosť Medeko Cast s.r.o. patrí medzi najmodernejšie zlievarne v Európe. Pýšia sa fotovoltickou elektrárňou s inštalovaným výkonom 999 kWp, ktorá počas slnečných letných dní pokrýva podstatnú časť energetickej spotreby ich výrobnej haly. Naša spoločnosť je ich dlhoročným partnerom na dodávku elektriny.

Trvalá udržateľnosť a efektívnosť sú kľúčovými prvkami firemnej kultúry Medeko Cast, čo ich viedlo k ďalšiemu kroku – inštalácii smart batériového úložiska brAIn by FUERGY s výkonom 400 kW a kapacitou 432 kWh. Úlohou tohto batériového úložiska je regulovať výrobu a spotrebu elektrickej energie v odbernom mieste s cieľom dosiahnuť finančný prínos z poskytovania necertifikovaných podporných služieb pre našu spoločnosť a Medeko Cast.

Implementácia smart batériového úložiska brAIn by Fuergy

Batériové úložisko v spoločnosti Medeko

V spolupráci so slovenskou technologickou spoločnosťou FUERGY, prevádzkovateľom najväčších inteligentných batériových systémov, sme vykonali dôkladnú energetickú analýzu a navrhli systém batériového úložiska tak, aby optimálne riadilo výrobu a spotrebu elektriny priamo na odbernom mieste Medeko Cast. Zároveň dbáme o to, aby úložisko spĺňalo najvyššie bezpečnostné štandardy.

 

Prvým krokom bolo spevniť trávnatú plochu betónovým podkladom vzhľadom na váhu úložiska (12 ton). Do úložiska sme nainštalovali vysoko spoľahlivé certifikované batérie TÜV s technológiou LiFePo4 od spoločnosti Pylontech, ktoré majú až 15-ročnú životnosť. Tieto batérie zabezpečujú vysoký výkon a spĺňajú najprísnejšie bezpečnostné a protipožiarne normy, čo ich robí ideálnymi aj pre exteriérové inštalácie.

 

Aby sme zabezpečili nepretržitý monitoring prevádzky batériového úložiska, bolo nevyhnutné zriadiť tiež internetové pripojenie. To umožňuje sledovať dôležité parametre, akými sú úroveň nabitia, výkon či teplota.

 

Batériové úložisko sme tiež vybavili moderným aerosólovým hasiacim systémom, ktorý zaisťuje rýchlu a efektívnu reakciu v prípade požiaru. Hoci tento systém nie je legislatívne povinný, rozhodli sme sa ho implementovať pre zvýšenie bezpečnosti celého zariadenia.

 

Navyše je batériové úložisko chránené bezpečnostným kamerovým systémom, ktorý monitoruje pohyb v jeho blízkosti aj vo vnútri kontajnera.

Energia ako služba: Riešenie na mieru bez investičných nákladov

Celý tento projekt bol kompletne financovaný našou spoločnosťou, Slovenské elektrárne – energetické služby, v rámci modelu Energia ako služba. Tento náš model výrazne uľahčuje spoločnostiam prechod na moderné energetické riešenia bez toho, aby museli zaťažiť svoj rozpočet. Medeko Cast s.r.o. tak získalo nielen moderné batériové úložisko, ale tiež komplexný balík služieb, ktorý zahŕňa inštaláciu, riadenie, údržbu a servis zariadenia.

Výsledky a budúcnosť našej spolupráce s Medeko Cast s.r.o.

Strešná fotovoltická elektráreň v spoločnosti Medeko

Za štyri mesiace, od spustenia do prevádzky, sa vďaka tomuto riešeniu zlievarňam podarilo ušetriť 23,3 ton emisií CO2, zatiaľ čo fotovoltika prispela k úspore ďalších 54,22 ton emisií CO2.

 

Naša spolupráca s Medeko Cast inštaláciou samozrejme nekončí. Našou ďalšou úlohou je starať sa o riadenie, údržbu a servis úložiska, aby sme zaručili jeho dlhodobú efektívnosť a spoľahlivosť. Zlievarne sa tak môžu plne sústrediť na svoje hlavné činnosti, zatiaľ čo my sa staráme o všetky ich energetické potreby.

Úspešný krok k trvalej udržateľnosti

Medeko Cast s.r.o. sa realizáciou našich energeticky efektívnych riešení zaradilo medzi najinovatívnejšie priemyselné podniky v regióne, ktoré aktívne prispievajú k udržateľnej budúcnosti. 

Tento úspešný projekt je dôkazom, že moderné energetické riešenia môžu byť dostupné aj bez vysokých počiatočných investícií.

Ak hľadáte aj vy spôsob, ako optimalizovať svoje energetické náklady a zároveň chcete prispieť k udržateľnejšiemu životnému prostrediu, sme tu pre vás.

Staňte sa naším zákazníkom

Radi pripravíme riešenie šité na mieru aj pre vašu spoločnosť

Zdieľajte

Vizitka autora článku

Peter Černák

Projektový manažér

peter.cernak@seas.sk

Znížte si spotrebu energie...

Scroll to Top